Nytt arkivmagasin

Nytt arkivbygg i Sandefjord under arbeid. 3. mai 2012. Foto: Karianne Schmidt Vindenes, Vestfoldarkivet.

Etter å ha vært lokalisert i Tønsberg i hele 15 år (siden 1997) flytter Vestfoldarkivet til høsten inn i nytt arkivbygg i Hinderveien på Pindsle i Sandefjord. I disse dager monteres reolene i magasinet bak de sorte betongveggene.

Det hele startet imidlertid allrede i august 2009, da daværende kulturminister Trond Giske besøkte Museumssenteret (som det da het) på Pindsle. Han hadde med seg 11 millioner øremerkede midler til investering i nytt arkivbygg og ombygging av konserveringsverksteder i eksisterende bygg hvor gjenstandsmagasinene befinner seg. Statstilskuddet utløste fylkeskommunale midler, og med et totalbudsjett på 28 millioner, ble byggeprosjektet igangsatt høsten 2011.

LMR-arkitektur fikk oppdraget med å tegne, mens Bygg og maskin AS Sandefjord står som totalentrepenør. Arkivmagasinet bygges som et tilbygg til eksisterende bygg, og inneholder foruten selve arkivmagasinet, mottaksrom for arkiver, ordningsrom, digitaliseringsrom, bibliotek og lesesal. Foajéen er romslig, og vil kunne benyttes til utstillinger og arena for mindre arrangementer og kurs.

I august starter selve flytteprosessen, der i underkant av 3000 hyllemeter med arkiver skal overføres til det nye magasinet, men forberedelsene til flyttingen har vi vært i god gang med helt siden nyåret. Det er mye som skal gjøres før arkivene kan flytte inn i sitt nye magasin i Sandefjord. Flyttingen medfører derfor at Vestfoldarkivet blir nødt til å begrense tjenestene overfor publikum en periode, og lesesalen vil være stengt fra 1. juni og en periode utover høsten.

Slik så det ut før jul 2011, da ble fundamentet til det nye bygget ble støpt. Foto: Mekonnen Wolday, Vestfoldmuseene IKS.

Se flere bilder fra byggeprosessen på vår Facebook-side.

Skrevet av Marit Slyngstad, Vestfoldarkivet.

 

Forrige innlegg:Barnelosje Arnefred Neste innlegg:Kommer fortsatt (Gutte)musikken?