PÅ LERRETET I TØNSBERG I 1940-ÅRENE

I juni 2018 fikk vi avlevert to små protokoller som inneholder oversikter over filmer som ble sendt på Tønsberg kinematograf i årene 1944 (med to filmer fra 1943 helt i starten av protokollen) til og med 1948. Noen få filmer var satt opp i Horten og Sem.

Det var Thorleif Moe (1928-2015) fra Melsomvik utenfor Tønsberg som laget de fine filmbøkene. Den gang var han bare unggutten, vel 16 år gammel, men særdeles filminteressert. Hele livet var Moe en markant person innen kulturlivet i Tønsberg, og etter hvert særlig på musikkfronten.

Protokollene er pent ført og delvis kolorert. Ved siden av en oversikt over filmer og skuespillere, har Torleif Moe også laget små statistikker bak i protokollene; antallet filmer i året, opphavsland, filmselskaper etc. I tillegg har Moe ved enkelte år også laget en vurdering av filmene ved å gi dem terningkast.

Ikke overraskende, øker antallet amerikanske filmer betraktelig i årene etter krigen. Amerikanske og engelske filmer var derimot fraværende i krigsårene. I årene 1943–45 dominerte nordiske og tyske filmer.

Tekst og foto: Marit Slyngstad, Vestfoldarkivet.

 

Forrige innlegg:NYTT TIL ARKIVET - VESTFOLD TEGNSPRÅKFORENING Neste innlegg:ARKITEKTARKIVER GJØRES TILGJENGELIG